Double Indemnity / Çifte Tazminat




Double Indemnity



Türkçesi "Çifte Tazminat" olan film noir klasiği...
1944 yılında Billy Wilder tarafından çekilmiş olup başrollerini Fred Macmurray, Barbara Stanwyck, Edward g. Robinson paylaşmışlardır.

Çifte Tazminat, 1940lı yılların vazgeçilmezi olan kara filmler içinde belki de en başarılı olanlarından biridir. Film, mutsuz bir evlilik geçiren Phyllis Dietrichson (femme fatale) ile ona aşık olan Walter Neff'in beraber bir cinayet işleyip buna kaza süsü verme çabalarını anlatır. Buradaki amaçları Walter'ın çalıştığı sigorta şirketinden yüklü miktarda para almaktır. İşte tam bu noktada Çifte Tazminat devreye girer. Sigorta poliçesindeki bir maddeye göre alışılmadık bir kaza sonucu ölen kişinin yakınlarına Çifte Tazminat ödenmektedir. İki sevgilide bu çifte tazminatı alabilmek için Phyllis'in kocasını öldürüp onun bir tren kazası geçirdiğine herkesi inandırmak isterler. Ancak Walter'ın yakın arkadaşı ve sigorta şirketinin en iyi sigorta dedektifini (Edward g. Robinson) geçememektedirler.
Robinson bu filmdeki rolüyle cidden büyüleyicidir. Olayları çözmesi ve sıklıkla bahsettiği içindeki o küçük adamın fısıltısı filmi alıp götürür. Hele ki sonlara doğru kara filmlerin en belirgin özelliği olan femme fatale'ın dramatik yapıdaki yükselişi ve herkesin birbirinin kuyusunu kazmaya başlaması gerilimi artırır.
Film ayrıca 7 dalda oscar a aday olmuş ancak hiçbirini alamamıştır. Yine de tüm zamanların en iyi filmlerinden bir olarak gösterilmektedir.
Son olarak şunu belirtmek isterim ki filmde sıklıkla gösterilen kibritler nasıl oluyor da bir el hareketiyle yanıyor hala merak etmekteyim.

Onur ÇOBAN
20.09.2007


.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...