CHINATOWN

-CHINATOWN-
"Çin Mahallesi"


1-Filmdeki Güç-Karşı Güç:

Ana karakter bir dedektif olan Jack Gittes’tir. Filmdeki çatışmalara neden olan karşı güç ise 2 farklı kişidir. Bunlar Teğmen Loach ve Noah Cross’tur.
Teğmen Loach, uzun süre önce Gittes’le birlikte Chinatown’da tanışmıştır. Filmde gerçekleşen cinayet olayını kendi çözmeye çalışmakta bu nedenle de Gittes’e güvenmemektedir. Filmin başlarında öldürülen Hollis Mulwray’ın eşi Evelyn Mulwray tarafından öldürüldüğüne inanmaktadır. Gittes’ın Bayan Mulwray adına çalışması iki karakter arasında sürekli bir çatışmaya neden olur.
Noah Cross oldukça varlıklı ve gizemli bir kişidir. Evelyn Mulwray’ın babası olan bu karakter filmin dramatik yapısı açısından en önemli kişilerin başında gelir. Cross kendi çıkarları tehlikeye düştüğünde jack Gittes’in karşısında yer alır.

2-İç Çatışma ve Dış Çatışma

İç çatışma, filmin başlarında meydana gelen bir olayla ilişkilidir. Filmin en başında İda Sessions adındaki bir kadın Gittes’in bürosuna gelerek kendini Evelyn Mulwray olarak tanıtır. Bu yalanla tuzağa düşen Gittes, Hollis Mulwray’ı takip ederek onun yasak aşkını ortaya çıkarır. Ardından Mulwray’ın ölüm haberinin gelmesi ve onun gerçek eşinin ortaya çıkmasıyla Gittes tuzağa düştüğünü anlar. Bu durumun onu medya ve insanların gözünde küçük düşüreceğini anlayan Gittes bir iç çatışma yaşar. Dedektiflik kariyerini kurtarmaya çabalaması iç çatışmasının ana unsurudur.


Bunun dışında Chinatown’da başına gelen bir olay onun peşini bırakmaz. Gittes, polisken izlediği bir olay sonucu olayda koruduğu kadın gözlerinin önünde öldürülmüştür. Bu nedenle polisliği bırakan Gittes, bu dramatik olayı kafasından silememiştir. Bu da ana karakterin bir başka iç çatışmasıdır.
Dış çatışma ise, cinayet olayının asıl nedenleridir. Toplumsal bir sorun olan bu cinayet, şehrin ana sorunlarını(su kesintisi vs.)içine alan bir komploya dönüşmüştür. Chinatown’un film boyunca bahsedildiği gibi artık şehir ve toplum sürekli huzursuz ve kötüdür.

3-Filmin Türü

Film bir dedektiflik hikâyesidir. Dedektif hikâyelerinin birçok özelliği bu filmde de yer alır. Gittes’in ofisindeki eşyalardan ve filmin başlarındaki diyaloglardan bunun polisiye/dedektiflik hikâyesi olduğunu anlarız. Ayrıca film boyunca karakterlerin beklenmedik özellikleri(Bayan Mulwray’ın Cross’un kızı olması, filmin başındaki kadının yalan söylemesi vs.)dedektiflik filmlerinde görülen senaryo hileleridir.
Film boyunca bazı eşyalar dramatik yapıya ve bu polisiye öykünün çözülmesine yardımcı olur. Fotoğraf, gözlük gibi bu nesneler olayı çözümlemekte çok önemlidir. Senaryonun beklenmeyeni sunup, izleyici şaşırtması(Cross ve Mulwray’ın ilişkiye girip, kızlarının olması vs.)filmin türü açısından da önemlidir.

4-Plotpoint

-Plotpoint 1: 33:20
-Plotpoint 2: 1:18:45

5-Dramatik Yolculuk

Filmin hemen başında bir kadın gelerek kendini Bayan Mulwray olarak tanıtır. Kocasının kendisini aldattığından şüphelenerek Gittes’ten onu izlemesini ister. Gittes böylelikle yeni bir maceraya atılır. Dramatik yapı bu noktadan başlayarak, olayın bir komplo olması ve işin içinde su sorunun olması gibi nedenleri yavaş yavaş fark etmesiyle Gittes zor ve karmaşık bir yola koyulur.

ONUR ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...