A Nous La Liberte

Chaplin'e ilham veren film...


1931 yapımı bu Fransız filmi Rene Clair'in yönetimiyle çekilmiştir. Gerek konusu gerekse bazı planlarıyla Charles Chaplin'in "Modern Times" filmini hatırlatan bu eser; ne yazık ki yeterince bilinmemektedir.
Oysaki Modern Times'tan önce çekilen bu filmden Chaplin'in esinlediği birçok kişi tarafından kabul edilir. Buna rağmen Chaplin, bu filmi kendi filmini yapmadan önce izlemediğini söylemiştir. Tartışmaya son noktayı ise Rene Clair koymuştur. "Chaplin, eğer benim filmimden etkilendiyse cidden bundan onur duyarım"

Film 1930'lu yıllarda 2 aylak adamın başından geçeni anlatmaktadır. Bu iki arkadaş beraber hapisten kaçmaya çalışmaktadır. Ancak sadece biri kaçabilir. Aradan yıllar geçince hapisten çıkan aylaklardan biri, diğerinin dev bir montaj fabrikasının sahibi olduğunu öğrenir. Önce diğer adam biraz tereddüt etse de arkadaşına sonunda sahip çıkar. Bu arada hapisten çıkan adamın bir kıza aşık olması ve onun peşinden koştuğu sahneler cidden eğlencelidir.
Komedi dozu yüksek olan bu film özellikle fabrika sahnelerinde Modern Times'ı anımsatır. Otomatik hale gelen işçiler üzerinden kapitalizmi eleştirme fikri ilk bu filmde ekrana yansır. Ayrıca para hırsı filmde komedi unsuru olurken ,sokaklarda gezme özgürlüğü yüceltilir. Bu açıdan film sistem karşıtlığını ortaya koyar.
Özellikle işçilerin tatil yaptığı nehir kenarı sahneleri komün yaşamın izlerini taşır.
Filmin şarkıları(özellikle final sahnesi) cidden hoştur. Siyah beyaz bir yapım olan bu filmde belki de en dikkat çeken sahneler uçan paraların ve şapkaların yer aldığı rüzgar sahnesi ve araba ile kovalamaca sahneleridir.

Onur ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...