Dead Mans Hand

Dead Man's Hand, yada Ölü Adamın Eli...


Poker oyuncularının çok aşina olduğu bu terim, gerçek bir olaya dayanıyor. Öncelikle Ölü Adamın Elini açıklayalım. Pokerin bilindiği gibi birçok türü var. Ancak ana mantığı en iyi 5 kağıdı yanyana getirmek...
Örneğin Sinek as, Maça as, Karo Papaz, Kupa Papaz ve sinek yedili fena bir el değildir:) Poker kuralları oldukça uzun ancak kısaca benzer kartları yanyana getirirseniz kazanma şansınız artar.
Dead Man's Hand ise, Elinizde Maça As, Maça Sekiz, Sinek As ve Sinek Sekiz olduğunda söylenir...Beşinci kağıdın ne olduğu önemli değildir. Dö Per olarak kabul edilen bu el özellikle as'lar sayesinde iyi bir eldir.
Peki nasıl oluyor da iyi bir el ölü adamın oluyor? İşte burda gerçek bir olay devreye giriyor. Vahşi Batıda acımasız bir silahşör olan "Wild Bill Hickock" bir poker oyunu sırasında vurularak öldürülüyor. Öldüğünde elinde ise Maça As, Sinek As, Maça Sekiz ve Sinek Sekiz bulunuyor...Beşinci kağıda ise bakamadan yaşamını kaybediyor. İşte bu nedenle o günden beri bu dörtlü yanyana geldiğinde Dead Man's Hand olarak ifade ediliyor.

Dustin Hoffman'ın oynadığı ünlü "Little Big Man" (1970) filminde de, bu olay gösteriliyor. 2 Ağustos 1876 yılında yaşanılan bu olay sayısız esere de konu oluyor. Hatta Bob Dylan'ın "Ramblin' Gamblin' Willie" adlı parçasında da bahsediliyor.
Eğer poker sırasında bu elle karşılaşırsanız, çevrenize iyi bakın:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...