An American in Paris - 1951

Klasik müzikallerin en prestijli eserlerinden biri...


Gene Kelly’nin başrolunu üstlendiği tüm zamanların en başarılı müizkllerinden biri olan An American in Paris (Paris’te Bir Amerikalı) ingilizce ve fransızca diyaloglar içermektedir. 3 karakter üzerinden giden bu filmde; Amerikalı bir ressam, bir müzisyen ve Fransız bir şarkıcı anlatılmaktadır.
Filmin hemen başında bu karakterler dış ses olarak tanıtılır. Ardından filmdeki baş kadın oyuncu izleyiciye anlatılmaktadır. Bu karakter, kitap okumayı seven sempatik bir kişilik çizmektedir.


Film adından da anlaşıldığı gibi Paris’te geçmekte...(elbette dekorlar eşliğinde) Ancak yine de American kültürü bu filmde bolca anlatılan bir konu. Film zengin bir kadının Jerry'nin resimlerini sevmesi ve ona yardım etmesiyle devam ediyor. Gittikçe onun tüm yaşamını şekillendiren ve ona parlak bir kariyer veren bu kadın ressamı sevmeye başlıyor. Ancak ressam tanıştığı genç kıza aşık oluyor. Arkadaşı olan Fransız şarkıcının da aynı kızı sevmesiyle işler karışıyor. Tüm bu olaylar yaşanılırken 3.karakter olan müzisyen espirili bir dilde olanları anlatıyor.
Gene Kelly'nin neredeyse filmin her alanında emeği hemen göze çarpmakta...Kendisiyle özdeşleşen dns sahneleri cidden unutulmaz.
1951 yapımı bu filmin yönetmeni ise ünlü yönetmen Vincente Minnelli. Minnelli'nin 1950'li yıllarda yapmış olduğu bir çok müzikalde olduğu gibi bu filmde aşk teması üzerine şekilleniyor. Henüz renkli filmin ilk yıllarında çekilen bu film renk uyumunu çok başarılı bir biçimde kullanıyor.


Filmin müzikleri (özellikle aynı adı taşıyan müzik) günümüzde hala popüler kültür için önemli olan eserler...Bununla birlikte müzikal dans gösterisi denilince akla ilk gelen figürler bu filmde başarıyla gerçekleştirilmiş. Filmin belkide en önemli sahnesi, kuşkusuz müzikallerin içerisindeki en uzun dans planına sahip olan finali. Yaklaşık 18 dakikalık bu dans gösterisi başlı başına bir film neredeyse...
Filmin başarısı oscar'larda da kendi göstermiştir. 6 Dalda bu ödülü kazanan film, aynı zamanda en iyi film Oscar'ına da sahip.






Eğlenceli ve 50'li yılların müzikallerini merak edenler için tavsiye niteliğinde bir film...

Onur ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...