Bringing up Baby - 1938

Bazı bebekler cidden tehlikelidir:)


Howard Hawks'ın yönettiği 1938 tarihli "Bringing up Baby" (bizdeki adıyla Tehlikeli Bebek) siyah beyaz, screwball komedi filmlerinin belkide en iyisi.
Başrollerde Katharine Hepburn ile Cary Grant'ın yer aldığı bu film screwball komedilerine özgü; kadın-erkek ilişkileri ve yüksek dozda diyalog anlayışına sahip ciddi bir güldürü...
Saçı bile bozulmayan karizmatik jön rollerinde görmeye alıştığımız Cary Grant bu filmde saf, idealist bilimadamı rolünde cidden başarılı. Ancak filmin kuşkusuz en iyi oyuncusu sürekli sakarlık yapan, kız rolünde büyüleyen Katharine Hepburn'dür. Hepburn bu filminde sempatikliği ve bilimadamını çıldırtmasıyla dikkatleri çeker.
Dinazor kemikleri üzerine çalışan Dr.Huxley, sponsor arayışı içerisindedir. Evliliğe hazırlanan doktor, projesini tamamlamasına bir iki kemik kala, zengin birinin avukatıyla görüşür. Ancak bu sırada karşılaştığı Susan Vance(Hepburn) tarafından işler iyice karışır. Bu sahneden sonra doktor Huxley, bir köpeğin peşinden kemik bulmak için koşar, kadın geceleği giyip sponsorunun karşısına çıkar vs...Hayatı bir daha eskisi gibi olmayan Doktor, başına gelen komik felaketlerin henüz hiç birşey olduğunu bilmemektedir. Zira bir süre sonra Susan'ın kardeşi tarafından bir bebek gönderileceğini öğrenir.
Ancak "normal" bir bebek bekleyen Doktor, karşısında evcil bir leopar bulur!!! Leopar'ın evcil olduğunu bilmeyenler ile yaşanılan durumlar ve cidden tehlikeli bir leopar ile "bebeğin" karışması görülmeye değer sahneler.
Filmde duygusal sahnelerde yer almakta. "Sana aşkımdan başka bir şey veremem" sözü filmin en önemli yerlerinden birini oluşturmaktadır.
Son olarak filmin o zamanki durumundan bahsetmekte yarar var. Çünkü film, şu an en iyi yapımlar arasında gözükse de, çekildiği yıllarda inanılmaz eleştiriler aldı. Gişede tam anlamıyla çuvallayan bu film, ABD sansür kurulunun sıkı takibine de maruz kaldı. Çünkü, filmde son kemiği arayan Doktorun başka bir şeyi ima edip etmemesi ve "gay" kelimesinin ilk kez gerçek anlamıyla kullanılması o zamanlar için biraz "fazlaydı."
Tüm bunlara rağmen en azından, en fazla oscara aday olan oyuncu, Katharine Hepburn'un muhteşemliği için bile izlenmeyi hakediyor.

Onur ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...