In a Lonely Place - 1950

"Beni sevdiğin o birkaç haftada yaşadım.

In a Lonely Place, usta yönetmen Nicolas Ray’in 1950 tarili bir yapımı. Başrollerinde Humphrey Bogart ve Gloria Grahame'ın yer aldığı bu eser sinema tarihinin en başarılı filmlerinden biri olarak gözükmektedir.
Bizde "Tehlike İşareti" olarak da bilinen bu film, başarılı bir kara film örneğidir aynı zamanda. Film bir süredir çokta başarılı olamayan bir senaristin öyküsünü anlatır. Dix Steele (Bogart) bir cinayet suçundan şüpheli duruma düşer. Ancak komşusu Laurel Gray, onunla o gece birlikte olduğunu söyleyerek Dix'i korur. Bu yardımlaşma zamanla bir aşka dönüşür. Ancak Dix, oldukça agresif bir kişiliktir. Zaman zaman insanlara saldırmakta, sinir krizleri geçirmektedir. Polisin olayı araştırması sürerken Laurel, Dix'ten şüphelenmeye başlar. Bu ikisi arasındaki ilişkiyi iyice gerilimleştirir.

Casablanca'daki rolüyle tezat oluşturabilecek bir karakter çizen Bogart, sinirli yazar rolünde çok başarılıdır. İzleyici bile film boyunca kuşkuya düşer. Finali uyarlanan kitaptan farklı olsa da gerilim hiç düşmez.
Film ABD sinemasını da yer yer eleştirir. Filmin siyah beyaz olmasına rağmen Dix'in hazırladığı senaryonun renkli çekilmesini istemesi bu duruma bir örnektir. Filmde bu tartışma "yapımcıya" sorulması ile aşılır. Burada üstü kapalı olarak bu film hakkında da bir eleştiri olup olmadığı düşünülmesi gerekilen bir konudur.

ONUR ÇOBAN



"I was born when she kissed me. I died when she left me. I lived a few weeks while she loved me ."


..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...