DR. CALİGARİ’NİN MUAYENEHANESİ

DR. CALİGARİ’NİN MUAYENEHANESİ

Sinema tarihinde çok önemli bir yeri olan DR. Caligari'nin Muayenehanesi adlı film 1920 yılında Robert Wiene tarafından çekilmiş bir Dışa Vurumcu Alman Filmidir.
Bu çalışmada kısaca filmin öğelerinden bahsedilmiştir.

OYUNCULUK:
Filmde oyuncular oldukça abartılı ve teatral bir oyun ortaya koymuşlardır. Özellikle Dışavurumcu Alman Sinemasında oldukça fazla görülen abartılı oyunculuk filmde fazlaca yer alır.

MEKAN TASARIMI:
Filmdeki dekorlar oldukça göze batmaktadır. Doğal olmayan bu dekorlar dışavurumculuğun izlerini taşır. Özellikle eğri çizgiler abartılı cisimler(sandalye vs.)Simetrik olmayan oda dekorları ön plana çıkmaktadır.

KARAKTERİZASYON:
Filmde birçok karakter bir arada yer almaktadır. Başrollerin dışında yan karakterlerde oldukça etkili bir biçimde filmde yer alır. Karakterlerin ruhsal durumu(korku, bunalım) ön plana çıkarılmıştır

TEMA:
Filmde yer alan konu Dönemine oldukça uygundur. Bir güç mücadelesi oldukça psikolojik ve dramatik bir biçimde ele alınmıştır. Kişilerin ruh durumları filmin konusunda çok önemlidir. Bir doktorun uyurgezer bir insanı kontrolü altına alma çabası ve hatta bu konudaki takıntısı oldukça iyi bir biçimde sunulmuştur. Ayrıca filmdeki ‘mağdurlar’ çok iyi bir şekilde ele alınmış bunlar anlatılırken soyutlama ve simgecilik gibi yöntemler tercih edilmiştir.

KAMERA:
Genellikle sabit kullanılan kamera daha çok genel plan üzerine yoğunlaşır. Özellikle arkadaki dekorun gözükmesi sağlanılmıştır. Bunun dışında yer yer detay çekimleri kullanılmış özellikle karakterlerin yakın yüz planlarıyla psikolojik etkiler artırılmaya çalışılmıştır.

IŞIK:
Filmin tamamı doğal olmayan ışıkla çekilmiştir. Büyük gölgeler bunun en belirgin göstergesidir. Bunun dışında yakın çekimlerdeki gölge kullanımı dramatik etkiyi artırmıştır.

ONUR ÇOBAN

3 yorum:

  1. Merhabalar, bir ceviri konusunda bana yardimci olabilecegini düsündüm. Ben bir türlü Türkcesini bulamiyorum da.."unchained camera" ya da almancasi "entfesselte Kamera"nin Türkcesi nedir biliyor musun? Bir de Low-Key isiklandirmasinin Türkce bir adi var mi? Yardimci olabilirsen memnun olurum:)
    DoGa

    YanıtlaSil
  2. "unchained camera" kameranın sabit olarak kullanılmadığı özgün bir sistem. Dışavurumcu alman sinemasında özellikle F.W. Murnau tarafından çekilen filmlerde yer almakta. Ne yazık ki bizde tam adı yok. "Özgür kamera" olarak adlandırılabiliyor.
    unchained camera daha özel bir isim. ancak genel anlamda hareketli kameranında kapsamı içerisinde. Günümüzde kullandığımız steadycam'in atası diyebiliriz. Bu konunun en güzel ve ilk örneklerinden biri SSCB sinemasının önemli ismi Vertov ve onun kamera-göz kuramıdır.

    YanıtlaSil
  3. low-key ise aynen o şekilde kullanılıyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...