El feneri tutmanın kültürü olur mu?

Filmler bir ülkenin kültürünü anlattığı kadar, kültürler arası farklılığa da işaret edebilmekte kimi zaman. Bir izleyici grubuna son derece sıradan gelen bir durum başka bir kitle için ilginç olabilmekte...
Örneğin, çok basit gözükse de film ve dizilerde yeralan karakterlerin el feneri kullanma tarzı bir detaydan öte bizlere kültür örnekleri göstermekte...www.onurcoban.com
Artık ayrıntı mı yoksa bir kültür güzelliği mi bilinmez el feneri ülkemizde diğer ülkelere göre (özellikle ABD) farklı şekilde tutulur. Bunun en güzel örneğini filmlerde/dizilerde görebilirsiniz.Ülkemizde birine "al şu el fenerini odaya doğru tut" derseniz, o kişi (veya siz) nasıl tutarsınız?
Tarifi güç olsada şöyle: el fenerinin ışık yayan kısmı ön tarafa gelecek şekilde avuçlarsınız. Bu sırada baş parmağınız ön tarafta ve el fenerinin üstündedir. Eliniz (ve el feneri) omzunuzun hizasından aşağıda yer alır.Kısaca şöyle:


Oysa ABD yapımlarında şöyle tutulur:
El fenerinin ışık yayan kısmı yine önde ama bu sefer el omuz seviyesinin üstünde, dirsek bükük olarak tutulur. El, feneri ters bir biçimde kavrar. Yani Baş parmak el fenerinin arka kısmına yakın ve bu sefer alt kısımdadır. Yani:




İlginç olan bunun yabancı dizilerde neredeyse istisnasız kullanılması. Açıkçası biz Türkler için saçma bir kullanış olsada onlar için bir o kadar normaldir.




Onur Çoban

5 yorum:

  1. :) Böyle detayları okumak, bunları farketmek kadar zevkli. Bizim neden feneri farklı kullandığımızı düşünmeye başladım şimdi. Acaba dizilerde insanlar feneri daha uzağa bakmak için daha üstten mi tutuyor? Ve biz de daha çok önümüze mi odaklanıyoruz? Aslında mantıklı olan onlarınkisi. Biz kolumu kaldırıp enerji harcamamak için aşağıdan tutuyoruz bence :) Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğinize sevindim:)
    Bir arkadaş şöyle bir yorum getirmişti. Onların tuttuğu gibi yukardan bir tutuş, güvenlik içinde çok mantıklı. Örneğin filmlerde karanlık bir odaya girdiğinizde karşınızdan gelecek bir saldırıyı bu şekilde karşılamak daha kolay. Biz neden böyle yapmıyoruz henüz çözemedim:)

    YanıtlaSil
  3. Ya bu işte doğru-yanlış ilişkisi kurmak mantıksız bence. Vay efendim "ABD" üstten tutuyor, biz neden böyle tutmuyoruzmuş. Kültür farkıysa bu, onlara göre doğru o, bize göre bizimkisi.

    YanıtlaSil
  4. Yazıda da anlatılmak istenen tam olarak buydu zaten:)

    YanıtlaSil
  5. eski el fenerlerinde acma kapama dügmesi ön tarafta oldugu icin türkler o sekil tutuyor, yeni el fenerlerinde genelde dügmesi fenerin arkasinda oldugu icin pas parmakla acip kapamasi kolay oluyor o yüzdendir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...