Johnny Guitar -1954

"-Unuttuğun kaç erkek oldu?
-Senin hatırladığın kadınlar kadar?"



Nicholas Ray’in 1954 tarihli bu western yapımı, yönetmenin farklı bakış açısıyla dikkat çekiyor. Filmden yıllar sonra bile bir stereotipe dönüşen beyaz atlı gitar çalan kovboyu bu filmde izleme şansı buluyoruz.

İçinden demiryolu geçecek olan bir kasabada bir rant mücadelesi yer almaktadır. Bu mücadeleye destek vermeyen ve bir hanı işleten Vienna, kasabalıların düşmanlığını çeker. O sırada buraya gelen ve Vienna'nın eski sevgilisi olan Johnny "Guitar" Logan, bu gerilimli durumun orta yerine yerleşir. Filmde kasabalıları yöneten Emma, Vienna ile soğuk bir savaş halindedir.

Filmde, yabancıları istemeyen bir toplum yapısı gösterilmiş. Westernler için klasik bir konu da olsa bu durum filmin çekildiği yıllar göz önüne alındığında senatör McCarthy'nin baskıcı bakış açısını hatırlatıyor.

Genellikle erkek egemen bir dünya düzeni çizen Vahşi Batı filmlerinin aksine bu eserde kadınlar arası mücadele gözler önüne seriliyor. Vienna ve Emma'nın iktidar mücadelesi tüm olay örgüsüne yansıtılıyor. Özellikle Joan Crawford, oyunculuğuyla göz dolduruyor.



Şarkılarıyla da dikkat çeken bu yapım, sinema tarihinde adını en çok seslendiren yapımlardan biri. Victor Young'ın bestelediği ve Peggy Lee'nin söylediği "Johnny Guitar" adlı şarkı da film kadar büyük bir üne kavuşmuştur.

Onur ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...