Silahlara Veda - A Farewell To Arms

Silahlara Veda - A Farewell To Arms, ünlü ABD'li yazar Ernest Hemingway'in yazmış olduğu bir romandır.

Roman, 1. Dünya Savaşı’nın anlatıldığı bir atmosferde geçer. ABD'nin henüz savaşa katılmadığı bir dönemde gönüllü askerlik için İtalyan Ordusuna katılan ABD'li Henry Tenente ve cephede karşılaştığı İngiliz hemşire Catherine Barkley, romanın ana karakterlerini oluşturur.

Tenente, İtalyan ordusu için savaşırken, ki artık bunun nedenlerini bile hatırlamaz, sadece anı yaşamaya çalışır, karşılaştığı hemşire ile geçici bir ilişki yaşamayı arzular. Onun için savaş anlamsızlaşmıştır. Cephedeki görevi yaralıları güvenli bölgelere ulaştırmaktır.




Catherine Barkley ise ölen nişanlısının yasını tutan bir hemşiredir. Tenente ile karşılaştığı andan itibaren ona bağlanır. Roman boyunca o kadar iyimser bir havası vardır ki, savaşın gidişatına oldukça tezat bir durum oluşturur.

Kitap, 1. Dünya Savaşı’nın anlamsızlığı ve karamsarlığını okuyucuya yansıtırken, bir yandan da romantik bir çifti gözler önüne serer. Aslı bu, Hemingway okuyucusu için şaşırılmayacak bir şeydir. Ünlü kitabı Çanlar Kimin İçin Çalıyor'da - For Whom The Bell Tolls- da benzer bir durum hemen hatırlanır. Bir yandan savaş, siyaset ve karamsarlık; diğer yandan aşk, romantizm ve umut... Sanırım yazarın başarısı bu çelişkileri iyi bir biçimde bir araya getirmesinden kaynaklanmakta.

Kitap aslında gerçek yaşamdan da kesitler taşır. İtalya'daki yer adları ve savaşın seyri gerçekle örtüşür. Hatta Hemingway bile Tenente ile özdeşleşir. Gerçek yaşamda da yazar 1. Dünya Savaşına gönüllü olarak katılmış ve İtalya'da görev yapmıştır.

Kitabın akışkanlığı ve heyecan dozu yüksek bölümleri ilgi çekicidir. Kitabın bütününden çok bölümlerin kendi içinde bir akıcılığı vardır. Yalın bir dili ve Hemingway'in en önemli özelliği olan senaryoya uygun bir yapısı olması romanı ölümsüzleştirir.

Roman defalarca filme alınsa da en ünlülerinden biri kuşkusuz 1932 yapımı olan Frank Borzage'ın yönettiği başrollerini Gary Cooper ve Helen Hayes'ın oynadığı yapımdır. 2 dalda Oscar alan bu yapımın dışında 1957 tarihli Charles Vidor imzalı ve başrollerini Rock Hudson ile Jennifer Jones'un paylaştığı filmde oldukça önemlidir. Ünlü oyuncu-yönetmen Vittorio De Sica'nın da rol aldığı bu yapım De Sica'ya bir Oscar adaylığı kazandırmıştır.




.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...