Açık Kaynak ve Özgür Bilgi

Açık Kaynak ve Özgür Bilgi

Açık Kaynak, genellikle yazılımlar tarafından temsil edilen bir ifadedir. Lisanslardan mümkün olduğunca soyutlanmış, telifsiz bir biçimde dünyadaki tüm kullanıcıların kullanımına açık olan yazılımları ifade eder.
Bu yazılımları sadece kullanmak değil, geliştirmekte ücretsizdir. Amaç yazılımların en mükemmel hale gelmesi için, katkı sağlanmasıdır. Açık kaynak yazılımlar bu açıdan en çabuk güncelleşen ürünlerdir.
Özgür ve sınırsız bilgi toplumların gelişimi için çok önemlidir. Ücretli, belli kalıplara sıkışmış veriler toplumların tümüne ulaşamadığı gibi yeni yaklaşımların önünü keser. İnternet bu amaçla özgür bilgi paylaşımının geldiği en güzel noktadır. İnternette yer alan açık kaynaklı kodlar, kullanıcıların sınırsız üretimine açıktır.
Copyleft gibi kavramlar geliştikçe lisanslar (copyright) geçerliliğini yavaş yavaş yitirecektir. Tekelci anlayış çerçevesinde üretilen ürünlerin fahiş fiyatları bu sayede düşecek, kapitalist yaklaşım büyük yara alacaktır.
Toplumun her kesiminden mükemmel bir yazılımcı olması beklenilmez. Aynı şekilde her şeyi bilmesi, her konu hakkında teoriler üretmesi... Bu kişilerin yardımına; açık, özgür bilgiler koşmaktadır. Parası olmayanın yanında duran, amacı sadece paylaşmak olan kendi içinde bir nevi anarşist yapılanma taşıyan, sınırsız bilgi alışverişi dünya için gerekli değil bir zorunluluktur.
Wikipedia (Vikipedi) gibi özgür ansiklopedilere yapılan katkılar arttıkça inanılmaz fiyatlara ulaşan ”paralı“ bilgi ortadan kalkar. Kişilerin öğrenme isteği gelişir, düzelir.
Özgür kaynağa yapılan en büyük karşıt görüş, bedavacılık sorunudur. Kişiler üretmeden bedava olan ürünleri tüketme arzusundadır. Ancak bunu aşmanın yolu da özgür bilgiden geçer. Eğitim artıkça, bilginin birey üzerindeki etkisi gözüktükçe bu anlayış değişebilir. Aksi bir düşünce sadece kapitalizme hizmet eder. Değişimin gerçekleşmeyeceğine olan inanç, sadece bilginin kontrolüne sahip olan kişileri zenginleştirir.
Sanıldığı gibi açık kaynaklar güvensiz değildir. Yapılan araştırmalarda açık kaynaklı yazılımların daha güvenli olduğunu ortaya koymuştur.
İnternet özgür olmalıdır. Sansürün, baskının, sınırlamanın olmadığı... Açık kaynaklı kodların yaygınlaştığı, özgür bilginin paralı bilgiden daha doğru verileri kapsadığı...
Bunun için yapılması gereken tek şey, bildiğiniz her hangi bir şey hakkında konuşmak, paylaşmak, yayınlamaktır...
Hadi...

Onur Çoban

2 yorum:

  1. Yazınız oldukça güzel. Özgür bilgi yalnızca yazılım dünyasına özgü bir kavram değildir. Bilgi, her anlamda sınırsızca ve üzretsiz olarak paylaşıma, geliştirmeye ve eleştiriye açık olmalıdır. Çiçek aşısı bunun için en güzel örneklerden biridir.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız...Paylaşılmayan ve dar kalıplara sığdırılmaya çalışılan bilgi, gelişim açısından en büyük engeldir sanırım...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...