Karl Popper

Bilim felsefesi ve siyaset kuramlarıyla tanınan filozof Karl Popper'dan kısaca bahsetmek gerekirse. (daha ayrıntılı yazı ilerde çıkacak)



Popper'ın bilim felsefesi hakkında söyledikleri ilgi çekici. özellikle matematik, astronomi, fizik ve biyoloji gibi alanlarda verdiği örneklerle "doğru bilginin" mutlak olamadığı, yeni bir bilginin eski bilgiyi "yanlışladığı" gerçeğini ortaya koyuyor. Bu yüzden de bilimde mutlak doğruya ulaşamayacağımızı ama en azından ona yaklaşabileceğimizi açıklıyor.www.onurcoban.com

Ancak aynı şeyleri siyaset felsefisi için söylemek pek mümkün değil. hatta bir önceki sözleriyle çelişkiye düşebiliyor. Siyasette "mutlak iyi" bir sistemin olamayacağını kabul ederiyor. Ancak ekliyor. Şuan ki batı sistemi reformlarla en iyi sistemdir!!!

Popper'a göre en başarılı, en iyimser, en barış yanlısı (?) sistem şu anki batı sistemidir. (batılılar atom bambası istemez sadece hitler'den önce bulmak için onu icaat ettiler, savaşlar saldırgan olma potansiyelindeki ülkeler yüzünden çıkar(çok tanıdık bir önerme, vs.))

Açıkçası bilime bu kadar farklı bir bakış atabilen popper'ın siyasette bu kadar "taraf" tutmasına insan anlam veremiyor.




.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...